ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Elektronik Ticaret Gümrük beyannamesi veya daha kısa adıyla ETGB, elektronik ticaret işlemlerinde kullanılan bir gümrük beyannamesi türüdür.

Günümüzde geleneksel kağıt tabanlı geleneksel beyannamelerin yerini alan modern bir uygulamadır. Gümrük işlemlerinde kullanılan gümrük beyanına ilişkin tüm işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesidir. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi’ni ise alıcılar ve göndericiler adına yetkilendirilmiş hızlı kargo operatörleri yapmaktadır. Ülkeler arası ticareti kolaylaştırmanın yanı sıra gümrük işlemlerini hızlandırmak için yapılan bir uygulamadır. Türkiye’ye giren ve çıkan eşyaların gümrük işlemleri, gümrük idaresine verilen gümrük beyanı ile yapılmaktadır. Özellikle e-ticaret sektöründe sıkça kullanılan uygulamalardan biridir.

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi’nin kullanım amacı, yurt dışına ürün satmak veya göndermek isteyen kişi veya kurumların işlerini kolaylaştırıp maliyetlerini düşürmektir. Ancak bu beyanname kapsamında bazı sınırlar bulunmaktadır. Örneğin; 300 kilogram ve katma değer vergisi hariç 15.000€’ya kadar olan işlerle sınırlandırılmıştır. Bu beyan sayesinde bireysel kullanıcılar veya işletme sahipleri, gümrük işlemlerini elektronik ortamda ve daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir. Bu beyannamenin elektronik ortamda düzenleniyor olmasının en önemli özelliklerinden biri ise gümrük müşavirleri tarafından değil de taşıma operatörleri tarafından hazırlanıyor olmasıdır. 

ETGB nedir?” sorusunu yanıtladık. Şimdi ise Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi’nin detaylarını inceleyeceğiz. ETGB sorgulama işlemi nasıl yapılır sorusuna yanıt arayacağız.

ETGB’nin yasalar ile belirlenmiş kendine özgü kuralları bulunmaktadır. 300 kilogramlık bir brüt ağırlık ve 15.000€’ya kadar olan bir sınırlama ile ihracat işlemlerinin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için belirli belgelere ihtiyaç vardır. Dolaylı temsil yetki belgesi, mikro ihracat gönderi bilgi formu, maliye onaylı faturanın aslı ve yurt dışında kullanılmak üzere Türkçe faturayla uyumlu İngilizce fatura, taşıma işlemini gerçekleştirecek olan kargo operatörüne teslim edilmelidir. Bu belgelerin yanı sıra, sadece satış amaçlı ihracat ürünleri hızlı ihracat kapsamında değerlendirilir. Hariçte işleme, tamire giden eşyalar veya fuara geçici çıkış gibi işlemler hızlı ihracat kapsamına girmemektedir. Bu nedenle, işlemlerin sorunsuz ilerleyebilmesi için belirtilen belgelerin eksiksiz bir şekilde temin edilmesi ve uygun ürünlerin ihracatına odaklanılması önemlidir. Bu adımların tamamlanmasıyla birlikte, ihracat süreci hızla başlatılabilir ve ürünler yurt dışına gönderilebilir.

ETGB’nin Avantajları

ETGB gönderici firmanın veya kişinin verdiği yetkiyle gönderiyi yapan lojistik firma tarafından düzenlenir. Beyanname formu gönderici tarafından e-posta aracılığıyla lojistik firmaya iletilir. Lojistik firması bu beyannameyi dijital ortamda doldurur. Tüm işlemlerin dijital ortamda tutulması, belgelere ulaşmayı ve bu belgelerin arşivlenmesini kolaylaştırır. Gönderimi yapan firmanın maliyetlerini düşüren bu uygulama, tamamen dijital ortamda yapıldığı için ürünün güvenli bir şekilde alıcıya ulaşmasını da sağlar. Sağladığı avantajları daha detaylı bir şekilde ele alacak olursak;

Kağıt tabanlı beyanname işlemlerine göre daha hızlı ve verimli bir şekilde işlem yapılmasını sağlar. Elektronik ortamda doldurulan ve iletilen beyanname sayesinde zaman kaybı da önlenmiş olur. Posta, kağıt veya baskı gibi masrafları ortadan kaldırdığı için yapılan ticaret işlemlerinin maliyetini düşürür. Dijital ortamda iletilen bilgiler, güvenli bir şekilde saklanır ve işlenir. Bu da kağıt tabanlı beyannamelere kıyasla daha güvenli bir veri paylaşımı sağlar. Daha kolay izlenebilir veya denetlenebilir veriler oluşur. Bu sayede gümrük yönetimi daha etkin bir şekilde yapılabilir hale gelir. Genel anlamda Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi, uluslararası ticaretin daha kolay ve daha hızlı bir şekilde yapılmasını sağlar. Yapılacak olan ticaretin sınırlar arası akışın büyük ölçüde kolaylaştırır. 

Ancak Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi’nin etkin bir şekilde kullanılabilmesi için gümrük ve ticaret otoriteleri ile işbirliği yapılmalıdır. Bu beyannamenin daha da yaygın bir şekilde kullanılabilmesi için ticaret yapan firmaların ETGB sistemini kullanmaya teşvik etmelidir. Aynı zamanda gerekli altyapının sağlanması da önemlidir. 

ETGB, uluslararası ticaretin kolaylaştırılmasına büyük katkı sağlar. Sınırlar arası ticaretin hızlanması ve kolaylaşması ile birlikte, küresel ticaret hacmi artar ve ekonomik büyüme ivme kazanır.

Sonuç olarak, ETGB elektronik ticaretin ve uluslararası ticaretin gelişimine önemli bir katkı sağlar. Dijitalleşme ve teknolojik ilerlemelerle birlikte, bu uygulamanın önemi ve kullanımı giderek artmaktadır. İşletmelerin ve ticaret profesyonellerinin, ETGB’nin sağladığı avantajlardan faydalanarak ticaret süreçlerini daha verimli hale getirmesi önemlidir.

ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) Nedir?

Bültene Abone Olun

Lojistik sektör haberlerine ilk önce ulaşmak için bültenimize abone olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

intralojistik ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!