Konteyner Nedir? Konteyner Çeşitleri ve Kullanım Alanları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Konteyner kullanımı ilk olarak 20. yüzyılın başlarında, demiryolu şirketleri tarafından ahşaptan yapılmış konteynerlar ile hassas eşyaları taşımak için kullanılmaya başlandı. 1950’lerin ortalarında kargoları boşaltmadan kamyon, gemi ve trenler arasında kolay transfer edilebilen uluslararası ticaret konusunda devrim yaratan intermodal taşımacılık icat edildi. Bu yenilik uluslararası taşımacılıkta yeni bir çığır açarak işçilik maliyetlerini en aza indirdi.

Günümüzdeki modern konteynerlar, gövde tasarımları ve çevre dostu teknolojisiyle tam bir işçilik harikasıdır. Konteyner nedir diye merak ediyorsanız bu yazımızda konteynerın ne olduğunu ve çeşitlerinden bahsedeceğiz.


Konteyner Nedir?

Konteynerlar uluslararası lojistik ve taşıma sektörlerinde yaygın olarak kullanılırlar. Bir konteyner, yük eşya nakliye etmek için içine koyulan yeniden kullanılabilir, mühürlü, dış yüzeyi çelik veya alüminyum olabilen sağlam bir kutudur. Çok farklı sektörlerde kullanılabilen konteynerlar, sektörel ihtiyaçlara uygun olarak üretilirler. Standart boyutta ve yapıda olup hem karada hem de denizyoluyla taşınabilirler.


Konteynerlar tehlikeli ve zehirli maddelerden, dondurulmuş ürünlere kadar birçok farklı ürünü taşıma özelliğine sahiptir. Güçlü kilit mekanizmaları ve mühürleme özellikleri sayesinde hırsızlığa karşı oldukça koruma sağlarlar. Zorlu deniz yolculuklarına karşı dayanıklı olup, su geçirmez yapıya sahiplerdir. Aynı zamanda birden fazla taşıma modu sağlayarak kolayca transfer edilebilir ve lojistik süreçlerini hızlandırır.

ISO standartlarına uygun olarak üretilen konteynerların ölçüleri genellikle 20′ ve 40′ olarak tasarlanmıştır. Dünya çapındaki limanlara, kamyonlara ve gemilere uyumlu olarak üretilirler.
Konteynerlar küresel taşımacılıkta önemli bir yere sahip olup, dünya çapında mal alışverişinin büyümesine ve hızlanmasına büyük katkıda bulunur.

Konteyner Çeşitleri Nelerdir?

Konteyner çeşitleri taşınacak olan malların gereksinimlerine uygun olarak üretilmektedir. 9 farklı konteyner çeşidi bulunmaktadır.

  • Standart Kuru Yük Konteyneri (Dry Van): Ölçüleri standart olup en yaygın olarak kullanılan konteyner çeşididir. En sık rastlanan ölçüleri 20 ve 40 ayaktır. Hava koşullarına dayanıklı olarak üretilmiştir.
  • High-Cube Konteyner: Standart konteynerlara kıyasla 30 cm daha uzundur. Daha hafif ve daha hacimli ürünleri taşımak için özel olarak tasarlanmıştır.
  • Soğutmalı Konteyner (Reefer): Bu konteynerlar içerisinde bulunan sıcaklık kontrolü sayesinde, donmuş veya soğultulmuş ürünlerin taşınmasında kullanılır. Ölçüleri genellikle 20′ ve 40′ ayak uzunluktadır.
  • Open Top Konteyner: Standart konteynerların aksine, üst kısımları tamamen açık olarak üretilmiştir. Bu tür konteynerlar, malların üst kısımdan yüklenmesi veya boşaltılması gibi durumlarda kullanılır.
  • Flat Rack Konteyner: Tavanı ve yan panelleri olmayan konteyner çeşididir. Ağır ve boyutu büyük olan ürünlerin taşınması için uygundur. Standart boyutlarda üretilip genellikle inşaat malzemeleri ve makinelerini taşımak için idealdir.
  • Tank Konteyner: Tank tipi konteynerlar sıvı ve gaz maddeleri taşımak için tasarlanmıştır. Genellikle kimyasallar, yiyecekler ve yakıt gibi maddeleri taşımak için kullanılır.
  • Havalandırmalı Konteyner (Ventilated): Tepe ve taban kısımlarında havalandırma kanalları olan konteyner tipidir. İçindeki malların havalandırılmasını gerektiren ürünler için kullanılır. Genellikle tarım ürünlerinin taze kalmasını sağlamak amacıyla tercih edilir.
  • Platform Konteyner: Bu konteyner türü sadece bir zemin panelinden oluşur. Çok büyük veya düzensiz yükler için tasarlanmıştır. Bu konteynerler yükün konteyner üzerine sabitlenmesini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.
  • Isotank Konteyner: Paslanmaz çelikten ve koruyucu katmanlarla çevrili olan bu konteyner, tehlikeli ve yakıcı maddelerin taşınması için kullanılan özel bir konteyner türüdür.

Her bir konteyner türü, ürünlerinize özel olarak tasarlanmıştır ve lojistik süreçlerin verimliliğini ve güvenini arttırmada önemli rol oynar.

Konteynerları Yüklerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Lojistik sekteründeki en önemli unsurlardan biri konteynerların içindeki ürünlerin hasar almadan ve güvenli bir şekilde varacağı yere ulaşmasıdır. Bu nedenle, konteynerları düzgün bir şekilde yerleştirmek ve istiflemek çok önemlidir. İşte konteynerları yüklerken dikkat edilmesi gereken başlıca unsurlar;

  • Kargo konteynerlarını yerleştirmek için vinç ya da endüstriyel forklift kullanarak ürünlerinizi güvenli bir şekilde yerleştirebilirsiniz.
  • Daha küçük konteynerların büyük konteynerların altında olması daha büyük konteynerlerı yukarıda tutmak ve daha güçlü köşe direkleri için avantaj sağlar.
  • Ağır eşyalar konteynerların taban kısmına yerleştirilmelidir. Konteynerde kuru ve sıvı ürünler beraber taşınıyorsa, kuru ürünlerin üstte olması önemlidir.
  • Kargoları yüklerken, boşaltmanın daha kolay olabilmesi için benzer ürünleri bir arada istiflemek kolaylık sağlar.
  • Konteyner tabanına eşit derecede ağırlık verilmesi ve ağırlık kapasitesinin aşılmaması gerekir.

Navlun Ne Demek ve Navlun Hesaplama

Navlun, malları karayolu, deniz ve demiryoluyla taşınması için nakliye şirketine ödenmesi gereken ücrete denir. Peki ya Navlun maliyeti neye göre hesaplanır?


Navlun maliyeti, yükün boyutu, ağırlığı ve teslimat noktasına olan mesafe hesaba katılarak ölçülür. Ayrıca, yükün tehlikeli madde içermesi de navlun bedelini yükseltir. Bu nedenle, navlun fiyatları pazar koşulları, yakıt maliyetleri, yükün aciliyeti, uluslararası taşımacılıkta gümrük ve düzenlemeler gibi birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterir. Her taşımacılık türünün navlun bedeli farklıdır.


Havayolu taşımacılığı, hızlı bir ulaşım yolu olmasından dolayı hızlı bozulabilecek ürünlerin nakliyesini yapar. Bu sebeple de navlun bedeli, diğer taşımacılık türlerine göre daha maliyetlidir.


Karayolu taşımacılığı, daha esnek ve daha çok tercih edilen taşımacılık türüdür. Navlun bedeli , yükün ağırlığı ve teslimat noktasına olan mesafesi ile hesaplanır.


Denizyolu taşımacılığı, diğer taşımacılık türlerine göre daha ağır olduğu için maliyeti daha azdır. Denizyolu taşımacılığında, Ro-Ro taşımacılığı, parsiyel yük taşımacılığı ve komple konteyner taşımacılığı gibi seçenekler bulunur. Navlun bedeli, hangi denizyolu taşımacılığını seçeceğinize göre değişir. Yükün kapladığı alan, boyut ve ağırlığı ile navlun fiyatları belirlenir.

Konteyner Nedir? Konteyner Çeşitleri ve Kullanım Alanları

Bültene Abone Olun

Lojistik sektör haberlerine ilk önce ulaşmak için bültenimize abone olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

intralojistik ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!